• Loading…

Sliding House

Award: Graphite Pencil

Graphite Pencil / Environmental Design / Residential / 2009

The brief was to design a new self-built house to retire to, in order to grow food, entertain and enjoy the landscape. The site was a combination of rolling England and agricultural Holland, restrained by stringent planning parameters for rural development. An appreciation of vernacular farm buildings led to a manipulation of the local timber framed and clad 'shed' idiom. The resulting linear building is sliced into three distinct programmes: house, annexe and garage, pulled off axis to create a courtyard. The big surprise is a 20 ton mobile roof/wall structure that creates combinations of enclosure, open-air living and views according to position. This house offers radically variable spaces, shelter, sunlight and insulation according to season, weather, or a desire to delight.

Register Now to
Keep Reading

Once registered you will have access to this article and all other feaures, access our archive and case studies, be able to submit your work to us and receive our newsletter if opted-in.

Register Now
Why Register? Swipe to hide

Why Am I Being Asked
to Register?

We'll ask you to provide a few details about yourself, your current role and what you do. We won't share your information with other parties and won't spam your mailbox.

This site contains over 50 years’ of award winning work, articles, interviews and case studies. Register to gain full access to everything.

Are you credited on this winning entry?

There's a Pencil with your name on it. Drop us your details for further information about how you can order your Pencil. If you've previously won In Book or a Nomination and would like to celebrate your achievement with a Wood or Graphite Pencil, please let us know.

Please don't check this box.

We have placed cookies on your computer to help make this website better.
You can change your cookie settings at any time. Otherwise, we'll assume you're OK to continue.

Don't show this message again