• Loading…

V&A Porter Gallery

Award: Graphite Pencil

Graphite Pencil / Environmental Design / Museums & Galleries / 2008

The V&A Porter Gallery will house the contemporary programme of the V&A. The entrance to the space below creates a transitional lobby where a perceptual shift from the main V&A to the contemporary programme occurs. It has been designed to offer different forms of access to the gallery through five seven-metre high rotating screens. The screens can be reconfigured and are clad in reflective black carbon fibre sheeting. The roof is supported by over 3,000 one-millimetre cables carrying the centre-point in the span. This aspect of the project allowed the practice to develop its interest in phenomenological architecture, where the density of the cables begins to form a miasmic, mist-like structure that hovers above the roof and is visible from within the gallery.

Register Now to
Keep Reading

Once registered you will have access to this article and all other feaures, access our archive and case studies, be able to submit your work to us and receive our newsletter if opted-in.

Register Now
Why Register? Swipe to hide

Why Am I Being Asked
to Register?

We'll ask you to provide a few details about yourself, your current role and what you do. We won't share your information with other parties and won't spam your mailbox.

This site contains over 50 years’ of award winning work, articles, interviews and case studies. Register to gain full access to everything.

Are you credited on this winning entry?

There's a Pencil with your name on it. Drop us your details for further information about how you can order your Pencil. If you've previously won In Book or a Nomination and would like to celebrate your achievement with a Wood or Graphite Pencil, please let us know.

Please don't check this box.

We have placed cookies on your computer to help make this website better.
You can change your cookie settings at any time. Otherwise, we'll assume you're OK to continue.

Don't show this message again