• Loading…

The Lightbox

Award: Wood Pencil

Wood Pencil / Environmental Design / Museums & Galleries / 2008

The Lightbox is a new kind of community cultural centre, featuring galleries capable of displaying both international exhibitions and local artists’ work, as well as narrating Woking’s history. The design is a response to a challenging site and brief, plus a desire to maximise the space within the building. The concept behind the building is a jewellery box containing precious cultural treasures. Overlapping anodised aluminium panels, in shades of gold and silver, spiral up and around the building. The cladding pattern, inspired by the lateral line found on fish and Byzantine gold mosaics, is designed to confound the rectilinear form of the building. Another key aim was to create a low energy building to reinforce Woking’s reputation as the UK’s greenest borough.

Register Now to
Keep Reading

Once registered you will have access to this article and all other feaures, access our archive and case studies, be able to submit your work to us and receive our newsletter if opted-in.

Register Now
Why Register? Swipe to hide

Why Am I Being Asked
to Register?

We'll ask you to provide a few details about yourself, your current role and what you do. We won't share your information with other parties and won't spam your mailbox.

This site contains over 50 years’ of award winning work, articles, interviews and case studies. Register to gain full access to everything.

Are you credited on this winning entry?

There's a Pencil with your name on it. Drop us your details for further information about how you can order your Pencil. If you've previously won In Book or a Nomination and would like to celebrate your achievement with a Wood or Graphite Pencil, please let us know.

Please don't check this box.

We have placed cookies on your computer to help make this website better.
You can change your cookie settings at any time. Otherwise, we'll assume you're OK to continue.

Don't show this message again